Ipari Park

1. Általános bemutatás

 

Mátészalka Magyarország észak-keleti részén fekszik, Szabolcs – Szatmár-Bereg Megye 2. legnagyobb városa. A település fekvését tekintve nagyon szerencsés helyzetben van, a romániai és ukrajnai határ közelsége miatt, illetve a 2013. évben átadásra került M3-as autópálya közelséges (8 km) még inkább bekapcsolja a várost a közlekedési„vérkeringésbe”. A városban több középiskola is található, a szakmunkás bizonyítványt nyújtó intézmények próbálnak alkalmazkodni a városban fellelhető nagy gyárak és vállalkozások munkaerő igényéhez, és az általuk elvárt szakképesítést biztosító speciális képzések szervezésével segítik mind a munkavállalókat, mind a munkaadókat.

Mátészalka demográfia adatai:
Település nagysága: 42 km2
Település lakosságának száma: 17856 fő
Település távolsága a régióközponttól: 53 km
Település távolsága autópályától: 8 km

Várjuk azokat az érdeklődőket, akik úgy ítélik meg, hogy a román-ukrán határ közelében fekvő Mátészalkai Ipari Park kiváló alkalmat jelent beruházásuk megvalósításához.    

A rendezett, szép környezetben kialakított Ipari Park várja azokat a kis- és középvállalkozásokat, melyek szeretnék a kelet-európai piacok közelségét kihasználni.


2. Oktatás, HR

Mátészalkán 1 szakközépiskola 3 telephelyen és 1 gimnázium található. A középiskolák megléte miatt 50 km-es körzetben már tanuló korban elkezdődik az. ingázás a diákok között, több környező településről, városból jönnek Mátészalkára a tanulni és szakmát szerezni vágyó fiatalok.
Ez az ingázás megfigyelhető a munkavállalói rétegben is. A fejlett Ipari Park vonzza a nagy vállalkozásokat, amelyek munkaerő felvevő kapacitása lehetővé teszi a környező települések kilátástalan helyzetben élő szakképzett munkavállalóinak a mindennapi megélhetés elengedhetetlen feltételenkénti biztos munkahelyet.
A város vezetése próbálja az oktatási intézmények vezetőivel egyeztetve „kiszolgálni” a nagy cégek igényeit, és megfelelő képzések indítását.


3. Megközelíthetőség


A megyeszékhely után Mátészalka a második legnagyobb város, mely közel fekszik mind Nyíregyházához (53 km), mind Debrecenhez (71 km), így a Polgári autópályáról, továbbá a Debreceni repülőtérről gyorsforgalmi úton könnyen megközelíthető.  Az M3-as autópálya az V. számmal megjelölt Velence – Trieszt – Ljubjana – Budapest – Lvov – Kijev irányú közép-kelet európai közlekedési folyosó része, ezért fontos kelet-nyugati tranzitszerepet tölt be az áruszállításban. Az M3-as autópálya a magyar autópálya- és úthálózat egyik fontos ütőereje, a délnyugati-északkeleti átlós irányú fő közlekedési vonal Budapesttől keletre eső részét alkotja. Ukrajnán keresztül Kelet-Európa, Szlovákián keresztül pedig Északkelet-Európa országai felé teremt gyorsforgalmi közúti kapcsolatot. Az M3-as autópálya Vásárosnaményig tartó szakasza 2013. évi átadása eredményeként, az autópálya lehajtója 8 km távolságra található a várostól.
M49-es gyorsforgalmi út Őr-Szatmárnémeti között tervezett nyomvonala egyeztetés alatt áll.


4. A Mátészalkai Ipari Park


Mátészalka Magyarország Észak - Keleti részén helyezkedik el. Közel fekszik mind a román-magyar, mind az ukrán – magyar határhoz, így jelentős átmenő forgalmat bonyolít. Helyzetéből adódóan kedvező befektetési lehetőséget nyújt logisztikai szolgáltatásokkal foglalkozó cégeknek, illetve olyanoknak, amelyek kelet-európai telephelyekkel is rendelkeznek. A megyeszékhely után Mátészalka a második legnagyobb város, mely közel fekszik mind Nyíregyházához (53 km), mind Debrecenhez (71 km), így az M3-as autópályáról és a Debreceni repülőtérről gyorsforgalmi úton könnyen megközelíthető.

A legelső ipari létesítmény az 1970-es években létesült Mátészalkán: a Magyar Optikai Művek (MOM) alapította itt elsőként meg a mátészalkai részleget. Ezt követően a privatizáció nyomán megjelentek más, külföldi tulajdonú nagy optikai cégek is a városunkban (Zeiss, HOYA, stb.).
Túlnyomó részben optomechanotrikai cégek települtek a Mátészalkai Ipari Parkba, azonban kereskedelmi és textilipari tevékenységek is megtalálhatóak.

A Mátészalkai Ipari parkba betelepült vállalkozások:
1) Carl Zeiss Vision Hungary Optikai Kft (optikai ipar)
2) Carl Zeiss Sport Optikai Hungária Kft. (optikai ipar)
3) Sandra Form Kft (bútorgyártás)
4) Sandra Design Kft (bútorgyártás)
5) Sandra Kárpitos ZRt (bútorgyártás)
6) BBS Trend Kft  (bútorgyártás)
7) Nadler Kft  (ingatlanüzemeltetés, ingatlan bérbeadás )
8) Szatmár Bútorgyár Kft (bútorgyártás)
9) HOYA Szemüveglencse Gyártó Magyarország ZRt (optikai ipar)
10) Carl Zeiss Sport Kft (optikai ipar)
11) Flabeg Kft (optikai ipar)
12) Szalka Trade (élelmiszer nagykereskedelem)
13) MOM Vízméréstechnikai Rt (finommechanika)
14) Matex Kft  (textilipar)
15) ADREVAX KFT (kereskedelem)
16) Szatmár Optikai Kft (optikai ipar)
17) Limaker Kft  (kereskedelem és építőipar)
18) „Varsány”-Trade Kft. (számviteli szolgáltatás)
19) VIRCONT Kft. (textil nagykereskedelem)
20) KPM-KRESZ Kft. (műszaki vizsgálat, gépjármű karbantartás)
21) „MARGÓ-TEXTIL” Kft. (kereskedelem)
22) MAX-LINER Hungary Kft. (kereskedelem)
23) GROVI Kft. (üzemanyag kereskedelem)
24) DEPO-MSZ-TEX Kft. (dísznövény kereskedelem)
25) ADAPTÍV-FLOW Kft. (mérőműszer gyártás)
26) AUFORG Bt. (fűrészáru gyártás)
27) B+B Bt. (tanácsadás)
28) Balog és Fiai Kft. (építőipar)
29) JOB FORCE Iskolaszövetkezet (társadalmi tevékenység)
30) K-TWINS Kft. (informatika)
31) SZAB-BRI 2009 Kft. (kereskedelem)
32) Szalka-Papír Bt. (kereskedelem)
33) SZIE CAMPUS Kft. (ingatlanüzemeltetés)
34) TER-JÁN Kft. (kereskedelem)
35) Tudás-Tár Képző Központ Kft. (oktatás)
36) STABIL-INVEST Kft. (ingatlanüzemeltetés)
37) Virágpaletta 2000 Szövetkezet (ingatlanüzemeltetés)
38) WORK FORCE Kft. (munkaerő kölcsönzés)
39) „I-PARK” Kft. (ipari gép javítás)
40) M&S Risk Kft. (gépjármű kölcsönzés)
41) MAGDA-LINEA Kft. (informatika)
42) ROBE04 Kft (textilipar)

 

Vállalkozóknak nyújtott szolgáltatások terén széles kínálattal rendelkezik a város a vállalkozás alapításának jogi tanácsadásától a beruházás-tervezésen át a postai és banki szolgáltatások skálájáig. Ezen túl az Ipari Parki cégeket segítő szolgáltatások megtalálhatóak közvetlenül az Ipari Park területén (benzinkút, rendezvényház, kereskedelmi egységek, kisebb szolgáltatók stb.) melyeknek a Mátészalkai Inkubátorház és Képző Központ is helyet ad.

A Mátészalka belterületén elhelyezkedő Ipari Park által kínált telephelyek alkalmasak ipari csarnokok, irodák, központi elosztóraktárak és kereskedelmi létesítmények számára.

A park teljes területe: 78,5457 hektár, rendelkezésre álló szabad terület 19,6552 hektár.

 


Nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képekre!

 

A Mátészalkai Ipari Park közműellátottsága
 

IPARI PARK KÖZMŰVESÍTETTSÉG
UTCÁK NEVE Szilárd útburkolat (fm) Szennyvízhálózat (fm/átm) Gáz (fm/átm) Ivóvíz (fm) E. hálózat (hossz/telj) Közvilágítás (fm)
Park utca 0 0 0 0 0 0
Curtis utca 560 500/300 537/160 ** 560/225 336m 0,4 kV 560m
Oberkochen 100 120/200 0 120/2coll* 100m 0,4 kV 0

*házi bekötés, nem bővíthető
**vasútvonalig elér

Dokumentumok:
Download this file (cimbirtokos.pdf)cimbirtokos.pdf[ ]3341 kB