Sertéstartók figyelmébe

Felhivom a figyelmét a sertéstarto gazdáknak, hogy a Szabolcs-Szatmar-Bereg megyeben is bejelentett afrikai sertespestis megbetegedések miatt településükön is fokozott figyelmet kell forditani a sertesállomanyok védelmére.

Az afrikai sertespestis virus okozta megbetegedés, emberre nem veszelyés. Csak a hazi sertések es vaddisznók fogekonyak a korokozo iránt. A virus a kornyezetbe kerulve viszonylag ellenállo, több hetig is fertozoképes maradhat, ahonnan különböző ragályfogó targyakkal (ruhanemukkel, cipovel, eszkbzokkel stb.) más sertés állomanyokba is bekerülhet. A fertőzött állatokbol készltett élelmiszerekben tobb hetig, a fagyasztott húsokban több évig fertőzőképes marad.

A védekezésben elsődleges a virus bekerülésének megakadályozása, melyhez az alábbi intézkedések szükségesek a sertestartók részéről:

-   Az állatokat, amennyire lehetseges, zártan kell tartani.

-   Sertesek gondozását vegző személynek a sertésállomannyal kapcsolatos munkák előtt kézmosást követően át kell öltözni egy olyan öltözékbe és lábbelibe, amelyet csak a sertésólban és kornyéken használ.

-   A sertesek etetesehez, a sertesol takaritashoz szukseges eszkozoket mashol, mas munkakra nem szabad hasznalni.

-   Idegeneket, vagy sertestarto ismerosdket a sertesek kozelebe nem szabad engedni.

-   Ukrajnabol szarmazo vagy ismeretlen eredetu serteshus tartalmu elelmiszerek (pi. kolbasz, szalami), fagyasztott husokbol szarmazo mosole, egyeb elelmiszerhulladek meg veletlenul se keruljenek a sertesek takarmanyaba.

-   Vaddisznok esetleges fertozodese miatt szantofoldrol, kaszalorol, legelorol frissen betakaritott takarmanyt ill. alomanyagot szinten ne hasznaljunk hazi serteseink ellatasara. A szenat es gabonat a beszallitastol szamitva 30 napig, a szalmat 90 napig kell tarolni felhasznalas elott.

-   Elo allatot csak sertes szallitolevellel es ervenyes allatorvosi bizonyitvannyal ellatva szabad vasarolni.

Ha sertese megbetegszik, azonnal ertesiteni kell az allatorvosat.

Ha egy vagy tobb sertes hirtelen, minden lathato tunet nelkul elhullik, ha egy vagy tobb allat bagyadt, nem eszik, lazas, gyenge, bizonytalanul mozog, ha a boron verzesek figyelhetok meg, a bor vordses lilasan elszinezodik, veres hanyast, hasmenest latunk, minden esetben gondolni kell afrikai sertespestisre.

Amennyiben az allattarto tole telhetoen kozremukodott, a betegseget idoben bejelentette, az elvarhato jarvanyvedelmi zartsagot megteremtette, allami kartalanitas mellett tortennek az esetleges jarvanyvedelmi intezkedesek.

Dr. Tamas Peter sk. megyei foallatorvos Szabolcs-Szatmar-Bereg Megyei Kormanyhivatal