Kerékpárlopások megelőzése_2021


Kérjük olvassák figyelemmel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszerének következő hírlevelét.

 

 

Tanácsaink kerékpárosoknak!
 

1.       Javasoljuk, hogy mindig lakatolják le a kétkerekűjüket, akkor is, ha csak egy percre szaladnak be egy boltba vagy postára!

2.       Válasszanak erős, vastag láncú, vagy komolyabb, U alakú lakatokat, még ha azok drágábbak is.

3.       Figyeljenek arra is, mihez rögzítik a biciklit, Lehet erős a lakat, ha egy könnyen elmozdítható oszlop, táblához, kerítéshez kötik ki azt.

4.       Keressenek forgalmas helyet, ahol sok a gyalogos, vagy ahol több kerékpár parkol.

5.       Ha a kerékpárt közös tárolóban tartják, egyezzenek meg a használók, hogy mindig legyen zárva. Az udvaron, garázsban tároláskor is célszerű a kerékpárt lezárni!

6.      Érdemes egyedi azonosítót kreálni, ami alapján ezer közül is felismerhető lesz a biciklink (pl.: jellegzetes szín, minta, jelzés rögzítése a kerékpár különböző, jól látható és kevésbé jól látható  részein), és erről fotót készíteni! Jó ölet egy műanyag lapra felírni a tulajdonos nevét, telefonszámát, és elrejteni a kormánycsőben vagy a nyeregcsőben.

7.     Ha minden óvintézkedés ellenére a kerékpárt mégis ellopnák, adjon esélyt arra, hogy visszakaphassa! Ennek akkor a legnagyobb a valószínűsége, ha a kerékpár rendelkezik egyedi azonosítókkal és ezeket a tulajdonos ismeri. Annak érdekében, hogy az esetlegesen ellopott kerékpárja visszaszolgáltatható legyen, regisztrálja kerékpárját a Rendőrség számára is hozzáférhető BikeSafe adatbázisban.