Szociális városrehabilitáció az 1. szegregátum területén (ESZA+) TOP_PLUSZ-3.1.2-21-SB1-2022-00011

 

Szociális városrehabilitáció az 1. szegregátum területén (ESZA+)

 

TOP_PLUSZ-3.1.2-21-SB1-2022-00011

PROJEKT RÖVID BEMUTATÁSA

Kedvezményezett neve: Mátészalka Város Önkormányzata

Támogatás összege: 200.000.000 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

A projekt befejezési dátuma: 2026. 07. 31.

 

Projekt tartalmának rövid bemutatása

Mátészalka Város Önkormányzata a TOP_Plusz-3.1.2-21 számú, „Szociális célú városrehabilitáció (ESZA+)” című felhívás keretén belül támogatási kérelmet nyújtott be „Szociális városrehabilitáció az 1. szegregátum területén (ESZA+)” címmel, amely a pozitív döntést követően támogatásban részesült. Az elnyert támogatással az Önkormányzat újabb lehetőséget kapott a célterületet és célcsoportot érintő korábbi projektek során már kialakított jó gyakorlatok folytatására, amelyek a település szegregált területén élő hátrányos helyzetű, illetőleg halmozottan hátrányos helyzetű lakosságának készség- és készségfejlesztésére irányulnak. A projekt teljes költsége 200 000 000 Ft, amely 100%-ban a támogatási konstrukció keretében igényelt támogatás, önrészt és egyéb területekről származó forrást nem tartalmaz. Mátészalka Város Önkormányzata a főpályázó és a Szatmári Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézmények a konzorciumi tag.

A projekt átfogó, komplex célja, hogy Mátészalka szegregált területként nyilvántartott városrészei megújuljanak, a szegregációs hatás tovább csökkenjen, majd végül teljesen megszüntetésre kerüljön. A projekt ily módon nemcsak a projekttel közvetlenül érintett szegregátum lakossága, hanem a város valamennyi lakója számára pozitív hatásokkal jár.

A projekt specifikus célok eléréséhez is hozzájárul, melyek a következőek:

-Társadalmi kohézió erősítése

-Folyamatos jelenléten alapuló szociális munka a szegregált városrészben

-Munkanélküliség csökkentése a foglalkoztathatóság elősegítésével

-Egyéni készség- és képességfejlesztés, különös tekintettel az egészségtudatos magatartásra és szociális készségekre

-Felzárkózást segítő programelemek megvalósítása roma lányok számára.

A projekt tevékenységei:

1.Az Önkormányzat által kitűzött célok a helyi társadalom támogatása nélkül nem lehetnek sikeresek, ezért a projekt során kiemelt figyelmet kell fordítani a társadalmasításra. A társadalmi integrációt célzó tevékenységek különös figyelmet kell, hogy kapjanak a projekt megvalósítása során.

 

 

Kapcsolódó tevékenységek:

- Közösségfejlesztést célzó, az érintett lakosság bevonását, beilleszkedést segítő, akciók, az akcióterület lakosságának társadalmi integrációját segítő programok, a Közösségi rendezvények.

2.Az érintett akcióterületen korábban már valósult meg rehabilitációs és társadalmi felzárkózást segítő projekt, amelynek bevált módszertanát, a tapasztalatok kamatoztatásával az Önkormányzat a megvalósításba bevont partnereivel tovább kíván folytatni, fejleszteni.

Kapcsolódó tevékenységek:

- Pénzügyi, családszervezési és életvezetési tanácsadások, adósságkezelési tanácsadás szolgáltatások keretében -Adósságkezelési tanácsadás – adósságkezelési és háztartásvezetési szolgáltatás, Takarékos gazdálkodás.

- Problémák feltérképezése, egyéni (szükség esetén családi) fejlesztési tervek készítése, megvalósítása és folyamatos felülvizsgálata, mentorálás, utánkövetés, a lakhatási fejlesztésben részesített családok nyomon követése keretében - Egyéni fejlesztési tervek készítése és felülvizsgálata 36 hónapon keresztül.

- Szociális munkások a Felhívás céljaihoz illeszkedő segítő tevékenysége keretében -Projektegyeztető meeting, Folyamatos szociális munka.

- Szociális munkások felkészítése és szupervíziója keretében - Szupervízió szociális munkások számára.

-Munkaerő-piaci beilleszkedést segítő programok, önálló jövedelemszerzésre való képesség kialakítása, fejlesztése keretében – Pályaorientáció, Egyéni és csoportos munkaerő-piaci tanácsadás.

- Család- és gyermekjóléti szolgáltatás, valamint a szociális szolgáltatások kötelező feladatellátáson túli, helyi igényekre reagáló szolgáltatásainak kialakítása az adott helyszínen, továbbá a szolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása keretében - Szociális tanácsadó szolgáltatás, Prevenciós programok.

- A gyerekek minél korábbi életkorban történő fejlesztése a szülők bevonásával és az iskolai felzárkózását segítő kiegészítő oktatási és készségfejlesztési programok keretében - Roma Lány Programelem, Fejlesztő differenciáló pedagógiai foglalkozás; Tanoda jellegű, iskolán kívüli foglalkozások.

- Egészségügyi programok keretében - Egészségfejlesztő tanácsadás, Mentálhigiénés tanácsadás.