Települési Értéktár

Mátészalkai Települési Értéktár

Az Országgyűlés a 2012. április 2-i ülésén fogadta el a nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. sz. törvényt. Célja az országos és helyi értékek számbavétele és védelmének biztosítása.

A jogszabály az önkormányzatoknak lehetőségként ajánlotta a helyi értéktárak létrehozását. A Települési Értéktárak létrehozását és működtetését a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet „a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról” szóló jogszabály szabályozza.

A különböző értéktárakban azokat az elemeket gyűjtik, melyek a magyarságra jellemző szellemi, anyagi, természeti vagy közösségi értékkel rendelkeznek. Innen lépcsőzetesen kerülhetnek egyre feljebb a kiválasztott elemek. A Települési értéktárból a megyei értéktárba, onnan a nemzeti értéktárba. Az értéktárak csúcsán a Hungarikumok listája szerepel, amelybe olyan elemek kerülhetnek be, amik ránk, magyarokra jellemzőek, külföldieknek a magyarokat juttatják eszébe.

Annak eldöntése, hogy mi kerülhet bele az egyes értéktárakba, az adott értéktár bizottságának feladata.

A Mátészalkai Települési Értéktár Bizottság 2014-ben alakult meg. A bizottság tagjai: Tóth Béla - elnök, Dr. Cservenyák László - bizottsági tag, Dr. Stonawski Tamás - bizottsági tag.

A Mátészalkai Települési Értéktár bővítéséré bárki javaslatot tehet. A javaslattétel a törvényben foglalt dokumentum 1. számú mellékletével tehető meg, melyet Mátészalka város polgármesterének címezve kell elküldeni. Elektronikus úton a polgarmester@mateszalka.hu címre, vagy postai úton a 4700 Mátészalka, Hősök tere 9. címre.

A helyi értékekről részletesebben olvashat a Képes Géza Városi Könyvtár honlapján, az alábbi linkre kattintva:

http://www.kepeskonyvtar.hu/helyismeret/ertektar