Local and Global pACT- pACT I

Mátészalka város önkormányzata 25.000 EUR támogatást nyert az Európai Bizottsághoz tartozó Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Ügynökség által kiírt Európa a polgárokért programjából. A kiírásra az önkormányzat testvérvárosaival, és egy németországi ifjúsági kórussal közösen nyújtott be pályázatot, a munkaerőpiaci migráció tárgykörével kapcsolatban. Az Európai Unió, jövőjét tekintve már a közeljövőben is kihívásokkal fog szembenézni a munkaerő szabad áramlása uniós polgári alapjog okán jelentkező munkaerőpiaci migráció miatt.

A 609387-CITIZ-1-2019-1-HU-CITIZ-TT azonosító számú, Local and Global pACT- munkaerőpiaci migráció az Európai Unióban rendezvénysorozat keretében a német Oberkochen, a lengyel Kolbuszowa, a szlovákiai Homonna, és a romániai Nagykároly testvérvárosaink szakembereivel egyeztetünk a munkaerőhiány és a munkanélküliség kérdéseiről, az elvándorlás megállításának lehetőségeiről, illetve arról, hogy milyen jó gyakorlatokat ismernek helyi szinten a témát illetően. A program időtartama alatt a résztvevők konferencia, workshop, és vitaülés keretében járják majd körbe a munkaerőpiaci migráció kérdéseit. Bemutatkozik a mátészalkai paktumiroda munkatársa is, és ismertetni fogja, milyen válaszokkal szolgálhat a foglalkoztatási paktum, mint együttműködési keret a munkáltatók és munkavállalók igényeire, milyen támogatási formákkal tudják segíteni a munkaerő helyben tartását, milyen válaszokat adunk helyben a munkaerő megtartásának problémájára.

Szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis a program időtartama alatt az idén 50. éves Mátészalka a legnagyobb éves ünnepét, a mátészalkai Fényes Napokat ünnepli, így a program résztvevői városunk hagyományaival, kultúrájával, történelmével is megismerkedhetnek. A pályázat egy igazi európai, sokszínű találkozópont lehetőségét teremtette meg, hiszen a mátészalkai intézmények, vállalatok képviselői is találkozhatnak testvérvárosaink képviseletével, és további közös együttműködéseket alakíthatnak ki. 

 

 
Dokumentumok:
Download this file (english project summary.docx)english project summary.docx[ ]31 kB