Tájékoztatás szúnyoggyérítésről_2020.07.14.-2020.07.18.




LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

2020. július 14-18 között végzendő szúnyoggyérítésről

 

Mátészalka Város Polgármestere értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően a város területén végzett szúnyoggyérítés során megváltozik a szúnyogirtás során használt irtószer kijuttatásának módja. A légi-kémiai szúnyogirtás helyett földi kémiai szúnyogirtásra kerül sor. Ennek magyarázata, hogy az utolsó kémiai légi szúnyogirtásra használható termék ( Aqua K-Othrine rovarirtó koncentrátum, biocid engedély száma: JÜ-11851-2/2013.) hatályos nemzeti engedélye 2020. május 25. napját követően visszavonásra került.  
 

Tájékoztatom egyben a Tisztelt Lakosságot, hogy 2020. július 14. napján, kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén a sorrendiség betartásával 2020. július 15,16,17,18. napján 20.00 órától földi-kémiai szúnyoggyérítésre kerül sor.
 

A kezelés 2 db. Mitsubishu L200 típusú gépjárműről történik majd melegködképző generátorok segítségével. A gépjárművek által bejárt terület a város minden lakott útszakaszát érinti. A felhasznált szúnyogirtó szer Deltasect 1.2 ULV.
 

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.   


 

Mátészalka, 2020. július 06.


Dr. Hanusi Péter
polgármester