Történelmi városközpont turisztikai rekonstrukciója Mátészalka városában" TOP-1.2.1-15-SB1-2016-00013

KÖZLEMÉNY

 

A Magyar Kormány 1788/2019.(XII.23) Korm. határozatával jóváhagyta a TOP-1.2.1-15 pályázati konstrukció keretében Mátészalka város részére korábban megítélt támogatás további 75.934.388,- Ft többlettámogatással történő emelését.

 

 A projekt igényelhető támogatási új összege: 730.441.606.-Ft

 

„ TÖRTÉNELMI VÁROSKÖZPONT TURISZTIKAI
REKONSTRUKCIÓJA MÁTÉSZALKA VÁROSÁBAN”
TOP-1.2.1-15-SB1-2016-00013

PROJEKT RÖVID BEMUTATÁSA

KEDVEZMÉNYEZETT NEVE: MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 720.000.000 FT
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100 %
A PROJEKT TERVEZETT BEFEJEZÉSI DÁTUMA: 2019.08.31.

PROJEKT TARTALMÁNAK RÖVID BEMUTATÁSA
 
A projekt több elemből álló turisztikai attrakció kialakítását célozza. A város történeti központjának tekinthető fő utcájában – Kossuth utca - több helyszínen, speciális turisztikai vonzerők létesítését tervezi megvalósítani az önkormányzat.

A „Fény utcája” attrakció a Kossuth utca részbeni rekonstrukcióját tartalmazza. A területen sétáló jellegű utca kialakítására kerül sor, a Szatmári Múzeum előtti szakasz egyirányúsításával, díszburkolattal, fény-installációkkal, pihenést, látványelemeket tartalmazó utcai bútorokkal, zöld-felületekkel, gyermek játszóparkkal kiegészített és korszerűsített utca-kép kialakításával.

A „Film- és Színháztörténeti Múzeum” a Kossuth utca 40. szám alatti régi mozi épület rekonstrukciójához kapcsolódóan valósul meg. A fejlesztés eleme 2 termes „miniplex” mozi- és filmszínház építése. A moziépület mögött gépjármű-parkoló és parkosítás is tervezett.

Mátészalkán már évtizedesnek tekinthető az a szándék, hogy a régi mozi épületét újból igénybe lehessen venni, megvalósuljon a mozi- és filmszínház megnyitása, közösségi célú használata, az egyre romló patinás épület a város és tágabb környezetének rendelkezésére álljon. A pályázatban szereplő „Film- és Színháztörténeti Múzeum” kialakítását ezen épületben kívánják megvalósítani, figyelemmel arra, hogy a filmtörténet több ikonikus alakja (Adolf Zukor a Paramount Pictures alapítója, vagy Tony Curtis filmszínész) is kötődik a városhoz, így indokolható és célszerű a mozi fogadó terében elhelyezni egy filmtörténeti tárgyú kiállítást, bemutató-teret. Az új mozi meghatározott időszakonként, vagy kapcsolódva a „Fényes napok” rendezvénysorozatához tematikus vetítések helyszínéül szolgál majd, többek között Tony Curtis életmű bemutatása, vagy a Szatmár kistérséghez köthető játékfilmek, továbbá dokumentumfilmek program szerinti vetítésével.

A „Fény- és Technikatörténeti Múzeum” létrehozása, valamint többfunkciós Kávézó kialakítása, amelyhez ajándék- és emléktárgy árusító kereskedelmi egység is csatlakozik, szintén a projekt részét képezik. Ez utóbbi attrakciók szintén a Kossuth utcában található, hazánkban elsőnek villamosított lakóházban kerülnek megvalósításra.
Magyarország első villamosított lakóháza Mátészalka városában, a Kossuth utca 16. szám alatt van, amelyet 1888-ban villamosított az ingatlan akkori tulajdonosa, a Schwartz család, elsőképpen az országban. A projekt keretében ezen ingatlan rekonstrukciója valósul meg, amely kiterjed az épület szükséges külső és belső felújítására. A közel 150 éves épület renovációja tartalmazza a létesítmény állagának helyreállítását, újbóli használatba vételét. A nagyobb értékű invesztáció indokolja és szükségessé teszi, hogy az itt megvalósítandó vonzerők körét növeljék, mind kihasználhatóság, mind fenntarthatóság szempontjából. A küllemében és funkcióiban megújult épület helyet ad a „Fény- és Technikatörténeti Múzeumnak” továbbá tágas belső, valamint külső tereinek figyelembe vételével optimálisan alakítható ki egy többfunkciós Kávézó is. Ez utóbbi találkozási, érkezési/indulási pontot jelenthet a „Fény utcájába” látogató turistáknak, látogatóknak, illetve ajándék- és emléktárgy árusító helyként is szolgál. A tervezett funkciók bevételt is jelentő tevékenységei együttesen biztosítják az épület hosszabb távú működtetésének és fenntartásának forrásait.

A létrehozandó turisztikai attrakciók növelik a város idegenforgalmi vonzerejét, kapcsolódnak Mátészalka legnagyobb rendezvénye a „Fényes Napok” városnapi rendezvénysorozatához, amely évről évre számos látogatót vonz a városba.

Mátészalka, 2018. március 24.

 

 

Sajtóközlemény

Történelmi városközpont rekonstrukciója Mátészalka városában

2019/04/26

 

Mátészalka Város Önkormányzata 720,00 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a Széchenyi 2020 program keretében. Az Európai Unió a település történelmi városközpontjának rekonstrukcióját támogatja.

 

 

Mátészalka város TOP-1.2.1-15-SB1-2016-00013 azonosító számon „Történelmi városközpont turisztikai rekonstrukciója Mátészalka városában” címmel pályázatot nyert a TOP-1.2.1-15 kódszámú Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés megnevezésű konstrukció keretében.

A projekt több elemből álló turisztikai attrakció kialakítását célozza. A város történelmi központjának tekinthető fő utcájában – Kossuth utca - több helyszínen, speciális turisztikai vonzerők létesítését tervezik.

A „Fény utcája” attrakció a Kossuth utca részbeni rekonstrukcióját tartalmazza. A területen sétáló jellegű utca kialakítására kerül sor, a Szatmári Múzeum előtti szakasz egyirányúsításával, díszburkolattal, fény-installációkkal, pihenést, látványelemeket tartalmazó utcai bútorokkal, zöld-felületekkel, gyermek játszóparkkal kiegészített és korszerűsített utca-kép kialakításával.

„Film- és Színháztörténeti Múzeum” a Kossuth utca 40. szám alatti régi mozi épület rekonstrukciójához kapcsolódóan valósul meg. A fejlesztés eleme 2 termes „miniplex” mozi- és filmszínház építése. A moziépület mögött gépjármű-parkoló és parkosítás is tervezett.

Az első villamosított lakóházban, a Kossuth utca 16. szám alatt kap helyet a Kávézó - ajándék- és emléktárgy árusítóval - valamint a Fény- és Technikatörténeti Múzeum. A Szalkai Háznak is nevezett ingatlan így hosszabb távon fenntarthatóan működhet, bevételt eredményező tevékenységgel bővítve a létesítmény funkcióit.

     

A létrehozandó turisztikai attrakciók növelik a város idegenforgalmi vonzerejét, kapcsolódnak Mátészalka legnagyobb rendezvénye, a „Fényes Napok” városnapi rendezvénysorozathoz, amely évről évre számos látogatót vonz a városba.

További részletekről a www.mateszalka.huweboldalon olvashatnak.