Cikkek

Hirdetmények

 

 

 

Nemzetiségi önkormányzati választások 2019.

 

A Nemzeti Választási Bizottság a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2019. évi általános választását 2019. október 13. napjára – a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2019. évi általános választásának napjára – tűzte ki.

 

A Nemzeti Választási Bizottság 183/2019. számú határozatában Mátészalka településen

- német

- roma

- román települési nemzetiségi önkormányzati választásokat tűzött ki.

 

Német települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választása

Szükséges ajánlások száma: 5

Megválasztható képviselők száma: 3

 

Roma települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választása

Szükséges ajánlások száma: 12

Megválasztható képviselők száma: 5

 

Román települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választása

Szükséges ajánlások száma: 5

Megválasztható képviselők száma: 3

 

A nemzetiségi szavazóköri névjegyzékbe azt a választópolgárt kell felvenni, aki legkésőbb 2019. szeptember 27-én 16.00 óráig benyújtott kérelme alapján szerepel nemzetiségi választópolgárként a központi névjegyzékben.

 

Az általános választáson nincs külön nemzetiségi szavazókör, ugyanabban a szavazóhelyiségben lehet szavazni a települési, területi (megyei, fővárosi), illetve országos nemzetiségi önkormányzatokra is, ahol a polgármesterre és a képviselőkre. A szavazókör pontos címét és a választópolgár nemzetiségét (amennyiben regisztráltatta magát a névjegyzékben) a megküldött értesítő tartalmazza. Amennyiben az értesítő megküldése után, de szeptember 27-én 16 óráig regisztrál nemzetiségként, akkor ugyanabban a szavazókörben szavazhat, ahol a helyi önkormányzati képviselőkre és polgármesterekre.