Lakossági tájékoztató a 2022. évi népszámlálásról

 

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Központi Statisztikai Hivatal Magyarországon 2022. október 1. és 2022. november 28. között népszámlálást tart.

 

A 2022. évi népszámlálás három időszakra tagolódik:

1. időszak: 2022. október 1. és október 16. között kizárólag az interneten keresztül, önállóan lehet kitölteni a népszámlálási kérdőíveket.

 

2. időszak: 2022. október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel otthonaikban azon személyeket, akik nem az internetes adatszolgáltatást választották. Ebben az időszakban az adatszolgáltatás már csak a számlálóbiztosok közreműködésével, személyes interjúk által teljesíthető.

 

3. időszak: 2022. november 21. és 2022. november 28. között kerül sor a pótösszeírásra azok számára, akik az adatszolgáltatási kötelezettségüket a számlálóbiztosok általi interjú keretében november 20-ig sem teljesítették. Ezen személyek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek a polgármesteri hivatalban, a helyi népszámlálási felelősnél tehetnek eleget.

 

A népszámlálási törvény szerint az adatszolgáltatás - az egészségi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozó adatkörök kivételével- kötelező.

 

A Központi Statisztikai Hivatal 2022. szeptember 15. és 2022. szeptember 30. között minden magyarországi lakcímre postai úton felkérő levélben tájékoztatja a lakosságot a válaszadási módozatokról, valamint az internetes önkitöltéshez szükséges belépési kódról. A felkérő levél nem névre, címre szól.

 

Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a tulajdonukban lévő ingatlanaik házszámát még a népszámlálás előtt jól látható módon (házfalon vagy kerítésen) tüntessék fel, ezzel is segítve a postások és a számlálóbiztosok munkáját.

 

Tájékoztatjuk továbbá a Tisztelt Lakosságot, hogy amennyiben a számlálóbiztos felkeresése sikertelen, úgy a számlálóbiztos -több alkalommal- értesítést hagy az adott címen, melyben feltünteti, hogy milyen időpontban keresi fel újra, illetve a telefonos elérhetőségét.

 

A népszámlálásról bővebb tájékoztatót az alábbi linkre kattintva olvashatnak: https://nepszamlalas2022.hu/

 

 

Segítő együttműködésüket köszönjük!

 

                                                                                                                                 Dr. Takács Csaba

                                                                                                                            helyi népszámlálási felelős