Kábítószer ellenes világnap - 2021


Kérjük olvassák figyelemmel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszerének következő hírlevelét.

 

 

KÁBÍTÓSZER-ELLENES VILÁGNAP

 

Az ENSZ döntése alapján június 26-át 1988 óta Kábítószer – Ellenes Világnapként tartjuk számon. A világnap célja felhívni a figyelmet a drog-fogyasztás veszélyeire és a kábítószer – kereskedelem elleni harc fontosságára.
 

Célszerű az életkornak megfelelő tájékoztatást adni a gyermekeknek, fiataloknak a káros anyagok szervezetre gyakorolt hatásáról.

 

A középiskolásoknak már tudniuk kell, hogy mire figyeljenek környezetükben biztonságuk, egészségük védelme érdekében. Ismerniük kell: a drogok egészségkárosító hatásait, a kábítószerekkel kapcsolatos jogkövetkezményeket. Tudniuk kell a kábítószerfüggő állapotról, mikor a szenvedélybeteg mindent megtesz annak érdekében, hogy narkotikumokhoz jusson.  Kábítószer (drog): minden olyan anyag, amely a szervezetbe kerülve az agyra hat és módosítja annak működését. Drognak tekintjük azokat az anyagokat, szereket, amelyek szervezetünkbe jutva módosítják gondolkodásunkat, érzelmeinket, viselkedésünket.

 

A fiatalokat a fenti ismérvek figyelembevételével KÉPESSÉ kell tenni a

  • A VESZÉLY FELISMERÉSÉRE,
  • A SEGÍTSÉGKÉRÉSRE,
  • AZ ÉLETIGENLŐ MAGATÁRTÁS FELVÁLLALÁSÁRA

    Az új típusú drogok különösen veszélyesek. Kémiai összetevőik ismeretlenek és bizonytalan eredetűek, nem lehet tudni, pontosan mint tartalmaznak. Az emberi szervezetre, pszichére gyakorolt hatások rövid-, és hosszú távú kockázataik ismeretlenek. Akár az első „kipróbálás” is a fogyasztó életébe kerülhet. A droghasználónak torzulhat a tér-, és idő-, és fájdalomérzékelése, önkontrolját elveszítheti.

     

    A következmények beláthatatlanok, végzetesek lehetnek:
     

    • további drogok, és kábítószerek ismételt fogyasztására késztethet,
    • az intravénás szerfogyasztás fertőzésekhez, maradandó betegségekhez vezethet,
    • bódult állapotban a szerhasználó könnyebben válhat kiszolgáltatottá, áldozattá,
    • nő a szexuális és egyéb erőszakos bűncselekmény veszélye,
    • fokozott a veszélyeztetés a közúti közlekedés során.

     

    Ha bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a

    112-es segélyhívó számon!