Felhívás települési intézkedésekről

 

Tisztelt Mátészalkaiak!

Magyarország Kormánya felhatalmazta a települési polgármestereket, hogy 2020. április 13. (Húsvét hétfő) 24.00 óráig speciális intézkedéseket vezethetnek be településükön a koronavírussal kapcsolatos veszélyhelyzetre tekintettel. Ezért a városi operatív munkacsoport rendkívüli ülésére került sor 2020. április 10. napján, Nagypénteken.

 

Mátészalkán jelenleg sincs azonosított, pozitívan visszaigazolt koronavírus fertőzött. Ez annak köszönhető, hogy alapvetően fegyelmezetten állunk a korlátozó szabályok követéséhez. Ennek megfelelően a helyzethez igazodó arányos intézkedések bevezetéséről döntöttünk. Mivel Mátészalkán nincs igazolt koronavírus fertőzött, így jelentős, aránytalan szigorításokat egyelőre nem szeretnék bevezetni, a meglévő szabályok fokozottabb, szigorúbb ellenőrzésére és a megfelelő ajánlások megfogalmazására kértem a részvevő munkatársakat a járványügyi és rendészeti szakemberekkel kiegészített városi operatív munkacsoportban.

  1. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) Kormányrendelet rendelkezései továbbra is érvényben vannak! Ennek rendelkezései kötelezőek, és betartandók, mindenki megkérünk, hogy maradjon otthon! 2020. április 13. hétfő napján 24:00 óráig a rendeletben meghatározottak fokozott rendőrségi ellenőrzéséről, megerősített közterületi jelenlét biztosításáról intézkedtem a közterület-felügyelet és a polgárőrség bevonásával. Az ellenőrzés kiemelt helyszínei lesznek a Kölcsey utca fagylaltozói, üzletei, a városi trafikok, vendéglátó egységek, zálogházak, zsúfolt helyiségek környéke. Kiemelt ellenőrzési helyszín lesz továbbá a bevásárlóközpontok környéke. Tilos a helyben fogyasztás, a csoportosulás, a közterületen étel- és ital fogyasztása, különös tekintettel az alkoholos italok fogyasztását is.  Ugyancsak tilos közterületen gyülekezni, csoportosulni, piknikezni és bármilyen okból tüzet gyújtani. A meglévő szabályok be nem tartása esetén szabálysértési bírság kiszabására van lehetősége a hatóságoknak, melynek mértéke 5.000 Ft és 500.000 Ft közötti összeg.
  2. Egyetértés van a szakemberek, szakértők között abban, hogy a jelenlegi helyzetben a legnagyobb veszélyt közösségünkre a Húsvétkor szokásos rokonlátogatás, baráti látogatások jelentik. A legfontosabb, hogy a rokonok, ismerősök, barátok a fővárosból, illetve távolabbi településekről, esetleg külföldről, ne látogassanak el Mátészalkára, mert ezek az esetlegesen koronavírus által fertőzöttebb területekről érkező személyek komoly veszélyt jelentenek a meglátogatott családra, és ezáltal a mi teljes közösségünkre. Bármennyire is hiányoznak, ezeket a találkozásokat halasszák későbbre az ismerősök, barátok, rokonok! Akadályozzuk meg a fertőző források ideáramlását!
  3. A nagyszombati bevásárlással kapcsolatban felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak rendkívül indokolt esetben keressék fel a bevásárlóközpontokat, üzleteket. Listával érkezzenek az üzletbe a meghatározott életkori elkülönítési szabályokat tartsák be. A vásárlást igyekezzenek egy helyen, rövid idő alatt, egymástól 1,5 méter távolságot betartva végezni. Viseljenek vásárlás közben szájmaszkot és védőkesztyűt. Az üzletek saját korlátozásaira legyenek figyelemmel, a vásárlótérben ne beszélgessenek, háztartásonként egy személy végezze a bevásárlást. Viselkedjenek egymással türelmesen, az előírásokat betartva, fegyelmezetten és nyugodtan!
  4. Maradjanak otthon! A közterületek esetleges látogatása során is legyenek figyelemmel a 1,5 méteres közösségi távolság betartására, ne csoportosuljanak.  A játszóterek látogatását kerüljék, a szabadidős tevékenységek gyakorlását (kerékpározás, futás, egészségügyi séta) lehetőség szerint egyedül tegyék. Kisgyermekét babakocsiban toló szülőkkel szemben gyakoroljanak nagyobb figyelmességet, kerüljék őket, vigyázzanak rájuk! Kutyasétáltatás közben egy ember kísérjen egy állatot!  A városi közterületeken, parkokban alapos indok nélkül ne tartózkodjanak, ne ücsörögjenek huzamosabb ideig a padokon. Ne használják a közterületen tartózkodás időtartamát szociális érintkezésre, beszélgetésre, mert ez is növeli a fertőzés kockázatát. Intézkedtem arról, hogy a reményeink szerint gyér közúti és közterületi forgalomra tekintettel a Szalka-Víz Kft. munkatársai közúti és közterületi fertőtlenítést hajtsanak végre a hétvégén.
  5. A húsvéti ünnepi szokásokkal kapcsolatban is él a korlátozás, alapos indok nélkül a lakóhelyét senki sem hagyhatja el. A jelenleg hatályban lévő kormányrendelet a rokonok, ismerősök, barátok fogadását, és a locsolkodást sem említi alapos indoknak, így kérem, hogy idén csak a háztartásokon belül ápoljuk ezt a hagyománynak! Ne fogadjanak vendéget, még szűk családi körben sem, csak az egy háztartásban élők legyenek együtt! Ne szervezzenek közösen szomszédokkal, barátokkal programot, sem a városhatáron belül, sem azon kívül! Ne utazzanak rokonaikhoz, barátaikhoz, ismerőseikhez! Ezek az intézkedések az Önök, a családjaik és Mátészalka további védelmét szolgálják! Idős rokonaikkal igyekezzenek a személyes érintkezést minimálisra szorítani, viszont hívják fel őket napi rendszerességgel, igyekezzenek telefonon és egyéb online felületen is éreztetni velük a szeretetet és a törődést. A személyes segítségnyújtás kapcsán viszont érintkezés nélkül, a lehető legrövidebb ideig, szájmaszk és kesztyű használatával keressék fel idős hozzátartozóikat.
     

Kérem az ajánlások betartását magunk, családjaink és egész Mátészalka védelme érdekében!
 

Áldott ünnepet kívánok!