Balesetmegelőzés

Közlekedési szabályok gyalogosoknak

 

 

Tisztelt Lakosság!

 

Arra kérem Önöket, hogy fordítsanak több figyelmet a közlekedési szabályok megismerésére és azok betartására.

 

A szabályok ismerete, a figyelemmel és türelemmel történő közlekedés felhívja a figyelmet az esetleges következményekre. Ez által arra tanít meg mindenkit, hogy megóvják saját, illetve mások testi épségét, életét.


Biztonságos, balesetmentes közlekedést kívánok az év minden napján!

 

Dr. Bakos Olivér r. ezredes

Mátészalkai Rendőrkapitányság vezetője

Ne feledje, hogy a KRESZ az Ön részvételét is szabályozza a közlekedésben!

 

 

-          Ön mint gyalogos első sorban járdán, ahol pedig járda nincs, ott a leállósávon, az útpadkán, vagy ha van kerékpárút, akkor ott kell közlekednie. Elsőbbséget élvez a járda, minden más lehetséges mód, csak ennek hiányában használható gyalogos közlekedésre. Tudnia kell azt is, hogy az úttest kizárólag akkor használható gyalogos közlekedésre, ha minden más terület alkalmatlan arra, hogy ott megfelelően lehessen távolságot változtatni.

-          Amennyiben Ön mint gyalogos az úttesten, vagy az úttest szélén közlekedik, akkor lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti baloldalon kell közlekednie, lakott területen kívül mindig baloldalon, a járműforgalommal szemben  gyalogoljon.

-          Ha Ön át kíván kelni az úttesten mindig győződjön meg arról, hogy e szándéka veszélytelen. Ön, mint gyalogos első sorban a kijelölt gyalogosátkelő helyen (,,zebrán”) haladhat át az úttesten. Mátészalka városát tekintve a településen keresztülhúzódó 49 – es számú főúton a forgalom sűrűsége miatt akkor is a kijelölt illetve fényjelző berendezéssel biztosított gyalogátkelőhelyen kell az úttesten keresztű haladni a fokozott balesetveszélyre figyelemmel, ha egyébként azt a KRESZ szabályok másmódon is biztosítanák.  (Kerékpárral áthaladni a gyalogátkelőhelyen kizárólag tolva lehet) A kijelölt gyalogosátkelő hiányában főútvonalon a kereszteződésnél a járda meghosszabbított vonalában (átlósan nem!) buszmegállók környezetében a járdaszigetnél, más esetekben a legrövidebb útvonalon.

-          Gyalogosként nem haladhat híd, alagút, felüljáró úttestén, olyan helyen, ahol szabad kilátást gátló tárgy akár jármű van, autóúton, autópálya úttestén, nem bújhat át sorompón, hogy továbbhaladhasson!

-          Lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak/személynek - ide nem értve a gyalogosok zárt csoportban történő közlekedését - éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie!

 

 

Jó tanácsok:

 

-          Mutassunk jó példát gyermekinknek, tanítsuk meg részükre a közlekedésre vonatkozó alapszabályokat

-          Sokat számít a tapasztalatunk, de akkor is figyeljünk a szabályokra és a közlekedés többi résztvevőjére is, ha egy általunk már régről és jól ismert útvonalon közlekedünk

-          Legyen mindig meggondolt, körültekintő

-          A közlekedése során se hozzon nem kellően átgondolt döntést

 

 

               Bodó Sándor r. őrnagy
Közlekedésrendészeti Osztály vezetője