Itt a nyár - Bűnmegelőzési tanácsok

 

Végre itt a nyár!

 

Megkezdődhet az egész évben várt nyaralás, amikor a legtöbb ember kipihenheti magát, és lazíthat. Útnak indul az egész család, ki külföldre, ki hazai tájakra, kocsival, esetleg autóbusszal, vonattal. Sajnos a mondás szerint az ördög soha nem alszik, vagyis ilyen örömteli pillanatokban is érhet bárkit kár, a bűnözők ugyanis kihasználják a számukra alkalmas helyzetet és támadnak. Az elutazást követően az üresen maradt otthona veszélyben lehet, betörhetnek oda és elvihetik értékeiket. Utazás során is követhetnek el bűncselekményt sérelmére, akár gépkocsit, akár tömegközlekedési járművet használ. 
 

Néhány bűnmegelőzési jó tanács, hogy felhőtlen maradhasson a nyaralás: 

 

- Az ajtókat, ablakokat jól zárja be, ugyanis az utazás előtti sietségben megfeledkezhetünk róla, és ha van riasztó, azt is kapcsolja be!

- Tartson rendet a ház környezetében, mert a kertben hátrahagyott kerti szerszámok, gépek, a kerti bútorok eltulajdoníthatóak, sőt vonzzák és segítik a besurranó tolvajt!

- A sűrű növényzet, az átláthatatlan kerítés remek rejtekhely a betörők számára, akik tevékenységüket rejtve végezhetik, ezért a dúsabb növényeket ritkítsa meg, az ablakokhoz hajló fa ágait vágja vissza!

- A villanyóra szekrényét zárja le biztonságosan, hogy a behatoló ne tudja elsötétíteni a lakást, esetleg az elektronikus riasztást is kiiktatni!

- Érdemes beépíteni egy időzített szabályozható villanykapcsolót, hogy egy-egy lámpa, vagy televízió időnként bekapcsoljon az üres helyiségben, azt a látszatot keltve, hogy a lakásban tartózkodnak.

- Ne hagyjon a lakásban nagyobb értékű készpénzt, ékszereket, ha mégis, akkor legyen a falba beépíthető széfben elhelyezve, ahol nagyobb biztonságban tárolható!

- Ezen időszakra kérjen meg barátot, rokont, vagy jó szomszédot, hogy rendszeresen ürítsék a postaládát, esténként kapcsolják fel a villanyt, és húzzák le a rolókat, vagy húzzák be a függönyöket, de ne legyenek állandóan egy helyzetben, mivel ez is egy jel arra nézve a betörőnek, hogy nincs a lakásban senki!

- A megbízott személy ismerje az elérhetőségét legalább egy telefonszámot, ahol baj esetén azonnal el tudja érni Önt.

 

Gépjárműfeltörések, lopások megelőzésére
 

- A gépjárművét lehetőség szerint hagyja őrzött, kivilágított parkolóban!

- Semmilyen értéktárgyat, okmányt, táskát ne hagyjon látható helyen az utastérben, de a csomagtartóban sem!

- A gépjárműtől történő távozáskor győződjön meg az ajtók, az ablakok zárt állapotáról, a riasztó bekapcsolásáról, a mechanikus biztonságtechnikai eszközök felhelyezéséről!

- A gépkocsiban látható helyen tárolt értékek vonzzák az elkövetőket!

- Trükkös lopási módszer, amikor az elkövetők direkt sérülést okoznak, például a sértett autójának kerekén, majd amikor a tulajdonos a pihenőben javítással van elfoglalva, a nyitott utastérből kilopják értékeit. Zárja az ajtókat kerékcsere idejére, és figyeljen az idegenekre!

- Ha strandra megy, az indítókulcsot ne hagyja őrizetlenül, mert a parkolóból indulva követhetik és a kulcsot ellopva, akadály nélkül elvihetik értékes autóját!

- Fürdőhelyen az Önnél lévő értékeket helyezze el értékmegőrzőbe, vagy lehetőség szerint a csomagokra, táskákra felváltva vigyázzanak! Amennyiben nem feltétlenül szükséges – értékes tárgyakat ne vigyen magával, inkább hagyja otthon, vagy a szálláshelyén!

 

Külföldre utazáskor

 

- Ne váltson pénzt utcai, illegális pénzváltóknál, könnyen előfordulhat, hogy hamis pénzt fog kapni valamint fenn állhat a veszélye, hogy megfigyelik mennyi pénze van, és erőszakos módon elvehetik!

 

- A szállodában lehetőség szerint vegye igénybe az értékmegőrzőt, ahol értékeit, az ékszereket elhelyezheti, és a drága dolgokat az utcán se tartsa magánál, vagy elzáratlanul a szobában!

 

- Idegen országban elvesztett, vagy ellopott úti okmányaival, kapcsolatban feltétlenül tegyen bejelentést a helyi rendőrségen és forduljon az illetékes magyar külképviselethez, ahol kiállítják az ideiglenes úti okmányt!

 

- Ne feledje gépkocsival történő utazáshoz, rendelkeznie kell az előírásoknak megfelelő okmányokkal és nemzetközi kötelező biztosítással, szükség esetén szerezzen be nemzetközi vezetői engedélyt, valamint ajánlott, hogy kössön baleset és poggyászbiztosítást is!

 

Amennyiben bűncselekményt észlel, vagy bűncselekmény áldozatává válik, hívja a 107-es vagy 112-es központi segélyhívó számot!

 

Jó pihenést és kellemes nyaralást kíván:

 

a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztálya