Legyünk környezettudatosak Karácsonykor is

 

„Legyünk környezettudatosak karácsonykor is!” – kreatív ötletpályázat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) „Legyünk környezettudatosak karácsonykor is!” címmel kreatív ötletpályázatot hirdet kicsik és nagyok számára.
 
Az ünnepek alatt nagyságrendekkel több hulladék termelődik a háztartásokban, mint az év más időszakaiban. Élelmiszerből, műszaki cikkekből, könyvekből, játékokból is ilyenkor fogy a legtöbb. Nem vétetlenül, hiszen rengeteg csillogó-villogó dekorelemmel kívánjuk feldíszíteni lakásunkat és a köztereket, közutakat. Az ajándéktáskák és díszes csomagolópapírok garmadája várja a vásárlót a boltokban, de a sütés-főzés is sok eldobható műanyagot és hulladékot generál a konyhákban.
Apró tettek eredményeként is óriási erőfeszítéseket tudunk tenni a környezetünk megóvása érdekében. Tegyük ezt a szeretet ünnepén is: készüljünk már most úgy a karácsonyra, hogy egy nagyon kicsivel többet időzünk az előkészületek megtervezésén. Hiszen a környezetünk védelme, a ki nem dobott, a meg nem vásárolt felesleges dolgok, az el nem pazarolt élelmiszer mind-mind a gondolatok szintjén megóvható értékek. Egy kis odafigyeléssel, apró változtatásokkal egy sokkal fenntarthatóbb állapotot lehet megteremteni. Karácsonykor is. A szeretet ünnepe sokféle tartalmat hordoz, de egyúttal példamutatásul szolgálhat a gyermekeink, környezetünk, munkahelyünk, településünk, a hazai csodálatos környezetünk és bolygónk megóvása vonatkozásában is.
 
A karácsony nem attól karácsony, hogy túlköltekezünk, az ünnepet követően pedig több zsák szeméttel gyarapítjuk és terheljük a Földet. Egy karácsonyfa nem attól lesz szép, hogy a legújabb díszekkel van feldíszítve, hanem attól, ha körbelengi a szeretet és a meghittség.


A teljes pályázati felhívás a lenti "Legyünk környezettudatosak Karácsonykor is" fájlra kattintva érhető el.